Islamiq.sg

FIQ009E: When 'Eid is on Friday

Labels: , ,
1) Hadith of Iyaas Ibn Abee Ramlah as-Shaamee who said:

"I asked Mu’aawiyah Ibn Abee Sufyaan - "Have you witnessed the coinciding of two ’Eeds on the same day with the Prophet (sallallaahu â’alayhi wa sallam)?"

He replied: "Yes." So he said: "What did he do?"

He replied: "He (sallallaahu â’alayhi wa sallam) prayed ’Eed and then gave permission not to pray Jumuâ’ah, and said: "He amongst you who desires to pray, let them pray."

{Recorded by Aboo Dawood (no. 1070), an-Nisaa’e (3/194), Ibn Maajah (no. 1310), Ibn Khuzaymah (no. 1474) ad-Daarimee (no. 1620) Ahmad (4/372)}

In this area, Aboo Hurairah and others report from the Prophet (sallallaahu â’alayhi wa sallam). The Companions also acted according to this.

2) Hadith of 'Alee Ibn Abee Taalib that two ’Eeds coincided on the same day, so he said:

"He who wishes to pray Jumu’ah then let him do so and he who wishes to sit then let him do so."

{Recorded by Abdur-Razzaaq in his Musannaf (3/305), and Ibn Abee Shaybah in his Musannaf (2/187) with an authentic chain of narration}

And in Saheehul-Bukhaaree is a similar narration from 'Uthmaan (radiyallaahu â’anhu).

3) Hadith of Ibn Zubayr that he said:

"Two ’Eeds coincided on the same day and so they were both joined together by making them one. He prayed on the day of Jumu’ah two rak’ahs in the morning and he did not add to them until he prayed the ’Asr Prayer ..."

{Recorded in Sunan Aboo Dawood (no. 1072), and in the Musannaf of Abdur-Razzaaq (no. 5725) with an authentic chain of narration.}

Ash-Shawkanee said in Naylul-Awtaar (3/348) after this narration: "It is apparent that he did not pray Dhuhr Prayer."

It also shows that if for any (permissible) reason, the Jumu’ah Prayer is cancelled it is not obligatory for the person for whom it has be cancelled to pray the Dhuhr Prayer and ’Ataa’ held this opinion.

Thus it is apparent that those who hold this opinion are those who say that the Jumu'ah Prayer is obligatory when the two 'Eeds coincide. There is no evidence that the Dhuhr Prayer is obligatory upon a person who leaves it (Jumu’ah) with a permissible excuse.

Conclusion:
That which is legislated for the Muslims if the `Eed coincides with Friday is that it is permissible for one who attended the `Eed prayer to leave off the Jumu'ah and instead perform the Zuhr prayer, except for the imaam. For certainly he is not relieved of this obligation except if the people do not gather for the Jumu'ah (prayer).

Researched by: Ustadz Abu Mazaaya


References:
1) "Eed and Jumu’ah Coinciding on the Same Day" by Shaykh 'Alee Al-Halabee & Saleem Al-Hilaalee
2) Fataawa al-Lajnah ad-Daa.imah lil-Buhooth al-'Ilmiyyah wal-Iftaa. - Volume 8, Page 179, Fatwa No.2140
3) Majmoo' Fataawa Samaahatu ash-Shaykh Ibn Baaz - Volume 4, Page 504, Fatwa No. 556
8 comments:

Assalamualaikum wr wb...Disini ana nak comment sikit:
Kerana di Singapura rata-rata masjid adakan solat jumaat, maka nak tak nak kita tetap kena solat jumaat juga kerana: (1) Ciri-ciri sifat org mukmin yang sejati ialah dia akan solat fardhu berjemaah di tempat azan diazankan, jadi kenalah dia ke masjid utk solat zuhur berjemaah dan memandangkan tidak ada zuhur, jadi kenalah ikut jumaat. Jgn asbab fatwa ini kita tinggalkan solat berjemaah zuhur di masjid kerana ada rukhsah tidak berjumaat. (2)Kenapa ulama2 berselisih pendapat mengenai perkara ini (gantikan solat eid dengan jumaat) ialah kerana bagi mereka yang berpendapat solat eid adalah wajib(fardhu) maka dgn zohir hadis ini bolehlah tinggalkan jumaat. Tetapi bagi mereka yang berpendapat ianya sunnah muaakkaddah, maka dia tidak boleh tinggalkan jumaat (ataupun zuhur) kerana yang sunat tidak boleh gantikan yang fardhu tetapi fardhu boleh meng'cover' yang sunat. Jadi kalau kita ingin mengikut pendapat yang awal (boleh tinggalkan jumaat), kita hendaklah 'harison 'ala solatil eid', yakni sangat berjaga dan memelihara solat eid kerananya wajib. Yang ana sedih ada diantara ikhwah yang mengambil pendapat pertama tetap tidak ihtimam didlm solat eid dan membawa keluarga mereka ihtimam keatas solat eid(ada yg tinggalkan org rumah kat rumah dan tak bawa solat eid bersama).
jadi ala kulli hal, tetaplah kena ke masjid samada untuk jumaat ataupun zuhur.
Wallahualam


Barakallahu Feekum.

Semoga umat Islam dapat memilih mana yang sesuai dari Dalil Sahih yang ada, dan bukan ikut kebiasaan semata mata, atau ikut selera, atau ikut buta.

Maklumlah, tak semua yang berpeluang untuk tunaikan kedua solat 'Eid dan solat Jumaat/Zohor atas sebab tugas atau sebab lain. Dengan info begini maka mudahlah urusan wajib yang perlu ditunaikan.

Namun harap prihatin, yang di permudah dengan dalil tidak sama dengan ambil mudah tanpa dalil.
Tugas wajib memang susah bagi segelintir kita, tapi jangan pula disusah susahkan.

BTW, @akhi abuhanzolah, can you share your ulama dalil that conclude solat 'Eid is sunnah muakkadah ?

The above dalil sahih that one can skip solat Jumaat/Zohor if already done solat 'Eid, shows enough that solat 'Eid is solat wajib thus can replace solat wajib Jumaat.

But if solat Eid is sunnah muakkadah, Nabi Sallallahu 'Alaihi Wasallam would not have given us a choice to skip Jumaat rite ?
In other words, solat sunnah muakkadah Eid cannot replace solat fardhu Jumaat agree ?
How can solat wajib/fardhu can also be solat sunnah muakkadah at the same time ?

If I understand correctly, one can omit solat Jumaat but cannot omit solat Eid, thus solat Eid is 'more' wajib than solat Juma'at, hence solat Eid cannot be sunnah muakkadah but it is solat wajib/fardhu.

Afwan jiddan ya akhi, jazakallahu khairan.


BTW, @akhi abuhanzolah, can you share your ulama dalil that conclude solat 'Eid is sunnah muakkadah ?
Bukalah kitab-kitab fiqh muktabar dari semua mazhab..anta akan dapat banyak perbincangan didlm permasalahan ini.
Di dlm bab hukm solat eid ada tiga pendapat: 1) Sunah untuk semua, samada yang tinggal jauh atau dekat, di bandar and kampung, lelaki atau perempuan , musafir atau bermukim(Imama Malik Hassan BAsri & As-Syafiie)
(2) Sunnat bagi mereka yg diwajibkan Jummaat utuk mereka (Abu Hanifah dan Ahl ARa'y)
(3) FArdhu Kifayah (Imam Ahmad)
((Rujukan - Al Mughni Ibn Qudamah dan Bidayah Mujtahid ....Ibn Rusd))
Apa yang ana nak cakapkan disini ialah, jikalau kita menganggapnya wajib, tafadhol, tapi hendaklah jaganya ianya sebagai fardhu, (bukan tanpa ihtimam). Kalau kita anggapnya sebagai sunnah, maka kita tak bole tinggalkan jumuaah yang hukumnya wajib. Malahan mengenai permasalahan gugurnya solat jumaat bagi yg melaksanakannya ada banyak aqwal, yang mashur dan disokong oleh dalil2 ialah (1)jumaat gugur melainkan kepada Imam dan segolongan Ahli Hadis (2) Gugur secara mutlak (Ibn Zubair) (3) Gugur hanya bagi mereka yang sgt jauh dari masjid(yakni tidak diwajibkan jumuaat) (Pendapat Jumhur). Malahan Nabi saw tak pernah melarang org melakukan jumaat selepas solat eid, bahkan daripada lahfaz hadis bahawa Nabi saw sendir melakukan eid dan jumuaah. Wallahualam
NB- Bagi ana ana tetap dengan hukum eid sebagai sunnah bukanlah wajib dan fardhu kerana Nabi saw bersabda: خمس صلوات كتبهن الله على العبد
Jawapan bagi Nabi saw kepada Arab Badwi apabila ditanya tentang perintah2 Allah swt yg difardhukan.Yaitu yang wajib hanya solat 5 waktu.


Barakallahu Feekum.

"Oh ye that believe, betray not the trust of Allah and the Messenger, nor misappropriate KNOWINGLY things entrusted to you."

According to my perception of Tafsir Ibn Katsir of the above Surah 8 Verse 27, and according to the book 'The Differences of Opinion Amongst the Scholars' by Saalih 'Uthaymeen published by Al-Hidayaah www.al-hidaayah.co.uk , we are not at liberty to choose which opinion or 'pendapat' is suitable, but "it is compulsory upon the one who is aware of the evidence to follow the opinion which is the most accurate even if it is against the opinion of the mazhab which he attributes himself to" as in pg. 41 'The Differences of Opinion Amongst the Scholars'.

With all due respect to the various edicts from our learned scholars Rahimahumullah among the Ahli Sunnah (excluding Ahli Bid'ah scholars), everyone's opinion is either accepted or rejected, except that of the Messenger of Allah Sallallahu 'Alaihi Wasallam.

The well-known hikmah is that, if there are no mistakes from all the scholars' edicts, then their books are perfect like Quran, and their darjat ma'sum, which is NOT possible, but their authorised ijtihad is still rewarded regardless of their mistakes.

If we can choose at liberty, then one can roll about on the earth to perform janaabah shower before prayer, when water is not available, as once done by Ammaar Ibn Yaasir Radhiallahu 'Anhu because he did not KNOW then that tayammum is suffice - Sahih Bukharee Eng Trans I/208/no.343.

In the same book by Saalih 'Utahymeen, the scholars' differences in opinion can be because of :-

1) The relevant evidence was not known to the scholar who erred in his judgement.

2) The relevant hadeeth is known but is believed to be in contradiction with a stronger hadith, so he holds on to that which he believes to be stronger.

3) The hadith is known but he did not recollect it.

4) The scholar is aware of the evidence but understands it incorrectly.

5) The scholar is not aware that the relevant hadith is already abrogated.

6) The relevant hadeeth is known but is believed to be in conflict with a consensus of the scholars.

7) The scholar gives a ruling on the basis of a weak hadith, or his argumentation and deduction is poor.

In the book Bughyatul Mutathawwi' Fii Solatit Tathawwu' by Muhammad bin 'Umar bin Salim Bazmul from Saudi Arabia, Solat Eid is Wajib 'Ain and not wajib kifayah according to asy-Syaukani in as-Sailul Jaraar (I/315), ad-Daraarul Mudhiyyah (I/194), based on hadith Bukhari and Muslim :-

Dari Ummu 'Athiyyah Radhaiallahu 'Anha, dia bercerita : " Kami diperintahkan untuk berangkat ke tempat pelaksanaan solat 'Eid. Demikian juga wanita pingitan dan para gadis. Wanita wanita yang sedang haidh juga berangkat, di mana mereka mangambil posisi di belakang orang orang, sambil mengumandangkan takbir bersama orang orang."

May any hujjah presented can make us among whomsoever Allah guides towards achieving righteousness, Aamiin Ya Rabbal 'Aaalamiin.


Jazakallahu khayr al-Fadhil Ustadz Abu Hanzolah Mohamad Zahri di atas ulasan yang cukup baik dan sajian dalil-dalil.

Kami amat berharap ustadz akan terus berkongsi ilmu di lelaman ini.

Sebagai tambahan, telah kami terbitkan ulasan Imam as-Son'aniy terhadap kesimpulan asy-Syaukani mengenai isu ini di dalam artikel yang berikutnya bertajuk "FIQ026: Gugur Solat Jumaat & Zuhur Pada Hari Raya?"

Wassalam.


BinSajen
Tafadhol jika anta sudah mengambil pendapat ianya wajib dan yakin ianya wajib. Itu adalah hak antum dan ana lapang dada. Cuma didlm perbahasan dan munakashah mengenai Fiqh ni kita perlu tengok dalil2 dari semua ulama, fahamkan usulul fiqh mereka dan timbangkan pendapat2 mereka dengan adillah mereka, baru kita akan dapat appreciate usaha2 mereka dalam mentakhrijkan sesuatu hukum. Kita tak boleh cepat mentarjihkan pendapat kita saja dan melemahkan pendapat mereka kerana mereka juga mempunyai adillah daripada Al-Quran dan Sunnah. Umpamanya tentang perintah didlm solat eid, adakah ianya perintah wajib atau perintah mandub. Kalau ianya wajib seperti mana yg anta cakap, maka disini ada solat wajib selain solat 5 waktu. Bagaimana nak jamakkan dengan banyak hadis2 Nabi saw yg sohih yg lain, salah satu sepertimana kisah seorg badwi yg datang kepada Nabi dan bertanya tentang perintah2 yg diwajibkan keatas hamba allah dan selepas dijawab solat 5 waktu dia bertanya adakah selainya dan Nabi saw menjawab tidak melainkan yg tatawwu'. Dan dia bersumpah tidak akan membuat lebih dari solat lima waktu dan Nabi saw testified bahawa jikalau dia benar didlm perkataannya maka dia ahli jannah. Jadi kalau ada solat wajib selain 5, maka sudah tentu akan diterangkan oleh Nabi saw. Jadi adalah hak ana atau umat yg lain jika kita menganggap ianya sunnat muakkadah dan malahan ini adalah pendapat jumhur uluma as sabiqin.
(btw, afwan kalau ana salah interprete dgn kalam anta tentang tafsir Ibn Katheer..but it looks like you are saying that solat is eid is aboslutely wajib and the other rulings is invalid. Well it mayb invalid to you as u had already said it is wajib but not to other ummah (jumhur ulama) who said it is sunnah:-) )
Wallahualam

islamiq
InshaAllah ya habibi wa jazakallukhairan wa taqaballahu minna wa minkum. Ana ada baca ulasan itu, mumtaz.


A'salam Ustaz Abuhanzolah, saya nak clarify something :-

kalau yang wajib cuma solat 5 waktu ie : Suboh, Zohor, Asar, Magrib and Isyak that means solat jumaat seminggu sekali tak wajib??
Sebab dalam hadith yang Ustaz explain tak cakap pasal solat Jumaat itu wajib.

Macam mana Ustaz? Harap jelaskan.

Thanks


waalaikumsalam wr wb
Jawapannya ialah Solat Jumaat adalah salah satu solat 5 waktu. Solat Jumaat ialah gantian solat Zuhur. Dan 2 rakaat lagi (yang missing) digantikkan dengan khutbah seperti mana yang dikatakan oleh Ibn Umar r.a "قصرت الصلاة لأجل الخطبة " yaitu dipendekkan solat(menjadi dua rakaat) kerana khutbah. Dan Juga Said ibn Jubair: "كانت الجمعة أربعا فجعلت الخطبة مكان الركعتين " dulunya Jumaat 4 rakaat tetapi telah dijadikan khutbah tempatnya 2 rakaat. Ini menunjukkan solat Jumaat ialah asalnya solat zuhur (hokum asal) tetapi kerana hari Jumaat ialah Eid, disyariatkan berjemaah dan berkhutbah. Disebab itu juga ulama2 berpendapat bahawa khutbah adalah rukun untuk solat Jumaat, tanpanya solat Jumaat tak sah. Wallahualam
NB Ana ada post kat blog ana munakasyah perihal ini. Anta boleh baca sendiri inshaAllah kenapa ana mengikut pendapat jumhur didalam perkara ini.
Apa2 bole emel ana inshaAllah. Jazakallahu khairan.

http://abuhanzolah.blogspot.com/


Search IslamIQ.sg

Visitors:

Facebook

YouTube

Subscribe By Email


Facebook

YouTube

Subscribe By Email

www.fawaaid.sg